Sig nej tak til alkoholmisbrug

24 februar 2019
Mette Nikolajsen
Sig nej tak til alkoholmisbrug

Ordet alkoholmisbrug eller alkoholisme bliver ofte brugt i flæng. Dog er den korte beskrivelse af ordene, at vedkommende har udviklet en afhængighed til alkohol. Nogle mener, at definitionen må være, at ethvert skadeligt forbrug af alkohol er et alkoholmisbrug, men hvis man ser på det med mere professionelle øjne, så giver det oftest mere mening at tale om alkoholmisbrug som ”et længerevarende skadeligt forbrug af alkohol.”

Bivirkninger ved at alkoholmisbrug

Relateret til et alkoholmisbrug er der mindst 60 forskellige sygdomme. Dette drejer sig blandt andet om alvorlige skader på leveren, betændelse i bugspytkirtlen, mavesår, mund-, hals-, og spiserørscancer og mange andre. Forskning peger på, at der alene i Danmark hvert år kunne være undgået omkring 7.500 dødsfald, hvis alkohol ikke havde været inde i billedet. Men det er ikke blot de fysiske sygdomme, der er hyppigt set i forbindelse med alkoholmisbrug. Derimod medfører alkoholmisbrug også ofte psykiske og sociale problemer, da påvirkningen af alkohol, som er mere eller mindre konstant, når der er tale om et alkoholmisbrug, har en negativ indvirkning på evnen til at fungere optimalt i hverdagen. Dette kan blandt andet opleves ved uoplagthed, mavebesvær, søvnbesvær, nedsat seksuel lyst, stress og depression og tømmermænd og abstinenser.

Omgivelserne omkring en alkoholmisbruger

Det er dog langt fra kun personen med et alkoholmisbrug, der bliver påvirket af misbruget. Ofte betaler omgivelserne herunder familie og venner en stor pris for alkoholmisbruget. Dette sker blandt andet i form af forsømmelse og svigt, brudte aftaler og pinlige episoder.

Der kan være adskillige grunde til, at et alkoholmisbrug får lov til at udvikle sig. Nogle af de mest almindelige grunde er, at mange af dem, der drikker for meget, ikke kender eller er ligeglade med den alvorlige helbredsrisiko, der er forbundet med et alkoholmisbrug. Derudover kan det også være, at alkoholen hjælper med at flygte fra hverdagens problemer, eller at alkoholen fungerer som en slags selvmedicinering. Nogle af dem med alkoholmisbrug kan kun ændre drikkevaner, hvis de modtager professionel hjælp til at begrænse forbruget. I langt de fleste tilfælde er misbrugeren først klar til at gøre noget ved det skadelige alkoholforbrug, når deres omgangskreds har sagt fra og krævet, at de gør noget ved misbruget.

Flere Nyheder